Twijfel je tussen nieuwbouw of het renoveren van een bestaande woning? En is het financiële plaatje belangrijk? Dan is de kans groot dat de weegschaal door helt in het voordeel van renoveren.
Daar zijn verschillende redenen voor …
1. Aankoopprijs
In eerste instantie is er de aankoopprijs. Voor een op te knappen woning betaal je al snel 20 tot 25% minder dan voor een nieuwbouw met een vergelijkbare oppervlakte.
Een studie van ING – dat de hypothecaire leningen analyseerde – bevestigt deze stelling niet alleen, maar ziet zelfs een grotere kloof tussen nieuwbouw en renovatie.
2. Kosten
Op iedere aankoop van onroerend goed betaal je kosten. Koop je een nieuwbouwproject van een projectontwikkelaar, dan betaal je 21% BTW op zowel gebouw als grond.
Zet je je zinnen op een bestaande woning of een onbebouwd perceel, dan betaal je registratierechten. In Vlaanderen bedragen die 10% (5% klein beschrijf).
3. BTW
Tijdens de bouwwerken moet je rekening houden met de BTW. Wie nieuw bouwt, betaalt sowieso 21% BTW. Wie renoveert en de werken uitbesteedt aan een aannemer, moet maar 6% aan Vadertje Staat afdragen wanneer de woning ouder is dan 5 jaar. Vanaf 2016 moet de woning ouder zijn dan 10 jaar.
4. Gefaseerd werken
Zowel bij bouwen als renoveren kun je gefaseerd werken. Maar renoveren heeft wat dat betreft een streepje voor: je kunt de te renoveren woning immers ook al bewonen voor en tijdens de renovatiewerken. Zo bespaar je op huurkosten. Een woning die je bouwt, biedt die ruimte niet.
Wel enkele kanttekeningen: een gekochte woning vraagt vaak ook wel enkele financiële inspanningen om ze op te frissen of bewoonbaar te maken. Wees je er ook van bewust wanneer je ervoor kiest de werken te spreiden: het is geen pretje om langdurig in een bouwwerf te wonen.
5. Onderhoudskosten
Een minpunt van renoveren is dat de materialen in de bestaande woning op leeftijd zijn. Je kijkt dus sneller aan tegen herstellings- of vervangingskosten.